Hypermetropie: Vidět ostře do dálky neznamená vidět dobře

Hypermetropie, nebo také dalekozrakost, je jednou z refrakčních vad očí, která ovlivňuje mnoho lidí po celém světě. Tato vada může mít různé úrovně závažnosti a často vyžaduje korekci i v případě, že obraz v dálce je jasný a čistý, nikoli však pohodlný. Podívejme se podrobněji na hypermetropii, její příznaky, diagnostiku a možnosti korekce.

Co je hypermetropie: Hypermetropie je vada zraku, kdy je oko příliš krátké nebo nemá dostatečnou lomivost. To má za následek, že světelné paprsky zaostřují za sítnicí a ne na ní. Obraz se vytváří u vyšších vad rozmazaný. V mnoha případech a u mladších osob však může být obraz v dálce ostrý. 

Příznaky hypermetropie:

  • Obtíže se čtením nebo prací na blízko před čtyřicátým rokem
  • Zvýšená únava nebo migrény.

Pokud trpíte některou z těchto obtíží, možná potřebujete brýle.

Hypermetropie v dětském věku: Vzhledem schopnosti dětského oka zaostřit se hypermetropie u dětí projevit nemusí. V případě hypermetropických dětí je však vyšetření dětským oftalmologem a případná korekce nutná, abychom předcházeli dalším problémům, případně poškození zraku tupozrakostí.

Zpozornět by rodiče měli:

  • Pokud je minimálně u jednoho rodiče případně v blízké rodině osoba, která je dalekozraká
  • Pokud minimálně jeden z rodičů případně v blízké rodině byla  osoba dalekozraká v dětství
  • Pokud se dítě nechce věnovat činnostem v blízké vzdálenosti (hra se stavebnicí, prohlížení obrázků, malování atp.).

Diagnostika: Oční specialisté diagnostikují hypermetropii pomocí očních testů. V mnoha případech při testu přečte hypermetrop vše, avšak za cenu zvýšené námahy. Při zkoušení plusových dioptrií se oku uleví.

Možnosti korekce:

  • Brýle: Plusové čočky v brýlích pomáhají světelným paprskům zaostřit na sítnici a oku ulevit od neustálého zaostřování.
  • Kontaktní čočky: Podobně jako brýle, kontaktní čočky korigují hypermetropii tím, že pomáhají zaostřit obraz na sítnici a uvolňují zaostření.
  • Ortokeratologické čočky: U hodnot hypermetropie do +4D lze použít i čočky aplikované na noc. Přes den pak nejsou potřeba brýle ani kontaktní čočky. 

Prevence a péče: Pravidelné návštěvy očního lékaře jsou klíčové pro zachování zdraví očí a včasné odhalení hypermetropie. Preventivní opatření zahrnují také oční hygienu a oční cvičení (zejména při práci na blízko). Důležitá je prevence vady u dětí.

Hypermetropie je běžnou refrakční vadou, kterou lze úspěšně korigovat. Pro správnou diagnostiku a péči je důležitá prevence. Objednejte se na konzultaci k našemu očnímu specialistovi, který vám doporučí nejvhodnější metodu korekce.

Přejít nahoru