Myopia control v češtině znamená „kontrola krátkozrakosti.“

Jedná se o termín, který označuje strategie a metody, které jsou používány k řízení a zpomalování progrese krátkozrakosti (myopie), zejména u dětí. Cílem je minimalizovat postupné zhoršování krátkozrakosti a snižovat riziko vzniku větších refrakčních vad oka. Tato opatření mohou zahrnovat použití speciálních kontaktních čoček, očních kapek nebo jiných terapeutických přístupů, které pomáhají kontrolovat růst oční bulvy a tím snižují progresi krátkozrakosti.

Co je krátkozrakost: Krátkozrakost je progresivní oční porucha, která ovlivňuje zrak, kvalitu života a zvyšuje zdravotní rizika pro oči po celý život.

Jaký je byl pohled na vývoj krátkozrakosti v minulosti: Krátkozrakost obvykle začínla před dosažením věku 10 let a poté se postupně zhoršovala. Stabilizace většinou dosáhla okolo věku 25 let.

Jaký je pohled na vývoj krátkozrakosti dnes: Krátkozrakost se objevuje již v mladším dětském věku. I u dětí mladších školního i školkového věku je možno, na základě preventivního vyšetření zraku, predikovat, zda je u dítěte riziko rozvoje krátkozrakosti. Zda a jak  se krátkozrakost rozvíjí, záleží na enviromentálních a behaviorálních podmínkách při vývoji dítěte. 

Rizika rozvoje krátkozrakosti: Nejvyšším rizikem pro rozvoj krátkozrakosti je nadměrné užívání digitálních zařízení a krátká doba trávená na přirozeném světle venku.

Zdravotní rizika krátkozrakosti: Je důležité vidět krátkozrakost takovou, jaká ve skutečnosti je – krátkozrakost zvyšuje riziko problémů se zrakem a očních onemocnění geometrickou řadou v závislosti na výši vady. Jedním z nejvyšších rizik u krátkozrakosti je myopická makulární degenerace, odchlípení sítnice, glaukom nebo předčasné šedé zákaly.

Rychlost rozvoje krátkozrakostí kvalifikovala WHO jako globální zdravotní problém.

Krátkozrakost není jen o brýlích a nelze ji jen „opravit“ laserovou operací. Jakmile oko vyroste příliš, jsou i příliš vysoká rizika, která laserové operaci zabrání.

Co s tím: Ke zpomalení progrese nebo zhoršení dětské krátkozrakosti jsou k dispozici léčebné postupy pro kontrolu myopie. Patří sem speciální typy brýlových čoček (brýlí), speciální měkké kontaktní čočky, ortokeratologické kontaktní čočky a atropinové oční kapky.

Poraďte se s naším očním specialistou, jak nejlépe ochránit oči vašich dětí.

Přejít nahoru