Plastové vs. skleněné čočky

Na materiálu záleží

Výběr materiálu čoček je důležitým faktorem při zakoupení nových brýlí. Plastové a skleněné čočky mají své vlastní výhody a nevýhody a rozhodnutí závisí na vašich individuálních preferencích a potřebách.

**1. ** Hmotnost: Plastové čočky jsou obvykle lehčí než skleněné čočky. To znamená, že brýle s plastovými čočkami jsou pohodlnější a mohou být vhodnější pro dlouhodobé nošení.

**2. ** Bezpečnost: Skleněné čočky jsou tvrdší a odolnější vůči poškrábání než plastové čočky. Pokud jde o bezpečnost, skleněné čočky mohou poskytovat lepší ochranu očí před vnějšími vlivy. Na druhou stranu se skleněné čočky snáze rozbijí.

**3. ** Odbourání UV záření: Plastové čočky mají tendenci lépe odbourávat UV záření než skleněné čočky. To může být výhodou při nošení brýlí na slunečním světle, kde plastové čočky mohou lépe filtrovat UV záření.

**4. ** Pevnost: Skleněné čočky jsou méně náchylné k poškrábání, jsou ale křehčí a mohou se snáze rozbít při pádu. Plastové čočky jsou sice měkčí a náchylnější k poškrábání, při pádu ale více vydrží.

**5. ** Index Lomu: Plastové čočky mají větší flexibilitu při výběru indexu lomu, což umožňuje tenčí čočky pro silnější dioptrie. Skleněné čočky mají v tomto směru omezenější možnost. Kromě toho jsou ve vyšších indexech lomu velmi těžké.

**6. ** Vzhled: Někteří lidé upřednostňují estetiku skleněných čoček, které mohou poskytovat jasnější obraz, před plastovými. Plastové čočky jsou však lehčí a ve vyšších indexech stejně silné, jako čočky skleněné.

**7.** Technologické zpracování: Konstrukce současných modelů čoček umožňuje větší variabilitu u čoček plastových. Máte tedy na výběr větší množství typů a designů.

Při výběru brýlových čoček je důležité vzít v úvahu vaše potřeby a preference. Pokud hledáte lehké brýle s dobrým filtrem UV, plastové čočky mohou být optimální volbou. Naopak, pokud preferujete větší odolnost proti poškrábání a nevadí vám vyšší hmotnost, mohou být pro vás vhodné skleněné čočky. Odborná konzultace s našimi očními optiky vám pomůže rozhodnout se podle vašich konkrétních potřeb.

Přejít nahoru